Een ontdekkingsreis naar grote rijkdom

Misschien klinkt het in eerste instantie wat vergezocht, maar toch is het bij nader inzien toch niet zo onredelijk om ontdekkingsreizigers uit het verleden te beschouwen als een soort gokkers, als mensen zich tegenwoordig ook in een online casino achter een videoslot zouden bevinden. Waarom die vergelijking gemaakt kan worden?

Ook zij waagden immers een flinke gok: ze verlieten huis en haard, alles wat ze hadden om de woeste zee op te gaan of hoge bergen over te trekken in de hoop ergens anders een soort paradijs te vinden, een plaats waar alles beter was en in plaats van schaarste enorm overvloed heerste. Ook een ontdekkingsreiziger als Columbus, vanwege het ontdekken van Amerika in het jaar 1492 misschien wel de meest bekende ontdekkingsreiziger allertijden, moet door zulke ideeën aangedreven zijn. Vanwege deze link tussen ontdekkingsreizigers en gokken is er nu ook een videoslot gemaakt dat verwijst naar Columbus, het symbool van alle ontdekkingsreizigers.

columbus

In welke vorm Columbus terugkeert als motief

Ontdekkingsreizen spreken niet alleen gokkers aan, nee, eigenlijk bij iedereen spreekt het wel tot de verbeelding. Velen vinden het immers ook jammer dat de hele aarde al ontdekt is, dat er nergens een plaatsje is waar nog nooit iemand is geweest. Vandaar dat een spel met dit thema ook wel de nodige gevoelens op kan roepen en dat doet het dan ook. Dat gebeurt natuurlijk vooral door de lay-out, die uit twee delen bestaat om het even te simplificeren: de achtergrond en de afbeeldingen.

De achtergrond roept de sfeer van ontdekkingsreizen op door bijvoorbeeld een zonsondergang, duidelijk in het ongerepte en door Columbus ontdekte Amerika, te laten zien. De afbeeldingen, waarmee de symbolen binnen het spel bedoelen, verwijzen voornamelijk naar de ontdekkingsreis op zich. We zien hier bijvoorbeeld benodigdheden voor tijdens zo’n reis, zoals een kompas en boten, en ook de ontdekkingsreizigers zelf, met Columbus natuurlijk als hoofdfiguur. Samen dragen deze twee visuele facetten zeker bij aan de sfeer, die het best te typeren valt als één van vrijheid en avontuur. De auditieve effecten dragen daar nog eens extra aan bij. Deze komen bijvoorbeeld voor wanneer de rollen draaien of wanneer er een winst behaald is.

Wat er aan de overkant van de oceaan ligt te wachten aan prijzen

Deze winsten kun je behalen door één van de maximaal negen winstlijnen te benutten. Dit is het geval wanneer je een rij tot stand weet te brengen van dezelfde symbolen. Deze rij moet vijf karakters lang zijn, lopen van links naar rechts en kan diagonaal, zigzaggend of gewoon horizontaal zijn. Een onderbreking van een rij zorgt er natuurlijk voor dat de rij niet geldig is.

Maar er zijn dus maximaal negen mogelijkheden waarop ie dat wel is. Dit is dus echter wel een maximum. Je kunt het aantal winstlijnen namelijk zelf instellen door gebruik te maken van de plusknop of de minknop, waardoor je dus net zo goed vijf winstlijnen kan selecteren als negen. In dat laatste geval betaal je wat meer, maar maak je uiteraard wel meer kans om winst te betalen. Overigens zijn negen winstlijnen vrij weinig. Dit heeft echter als voordeel dat het geheel bijzonder overzichtelijk blijft. Zeker voor beginnende spelers is dit erg handig.

Het Wild symbool, de gamble-knop en andere bonussen

Columbus gokkastDe kans dat je winst maakt, hangt bij het spelen van een videoslot niet alleen af van het aantal winstlijnen dat je selecteert. Het wordt ook beïnvloedt door het spel zelf. Zo is er in de meeste videoslots bijvoorbeeld een Wild symbool, die de kans dat je wint aanzienlijk vergroot.

Het Wild symbool is namelijk te veranderen in elk mogelijk symbool. Zodoende kan een rij die onderbroken wordt door de afbeelding van deze joker je toch nog winst opleveren. Bij Columbus ontbreekt het Wild symbool echter. Dit gebrek is door de makers echter goed in Columbus Deluxe, de verbeterde versie van Columbus, waarin een afbeelding van Columbus deze rol van Wild symbool op zich neemt. Een ander symbool dat in veel videoslots terugkeert, waaronder in deze, is het scatter symbool. Dat is in dit geval de afbeelding van de schepen.

Komen er drie van deze schepen op je beeldscherm, dan treed je het bonusspel binnen. Dit bonusspel houdt in dat je tien gratis spins krijgt, waarmee je dus kosteloos winsten kunt vergaren. Bovendien kunnen deze tien vrije rondes nog eens uitgebreid worden als er drie zeilschepen tijdens dit bonusspel verschijnen op je scherm. Je krijgt dan nog eens tien gratis spins extra. Gedurende het bonusspel is er geen verdubbelaar, maar tijdens het reguliere spel is dat wel het geval. Dit gebeurt via de zogenoemde ‘Gamble-knop’. Hier kun je op klikken nadat je een winst hebt behaald. Doe je dit, dan loop je het risico dat hetgeen je net gewonnen hebt, gelijk weer weggespoeld wordt. De kans hierop is vijftig procent. Die andere vijftig procent kan er echter voor zorgen dat je net behaalde winst juist verdubbeld wordt. De gamble-optie is dus echt iets voor de waaghalzen.