Voor de oorsprong van de fruitmachine moet je een behoorlijk stuk in de tijd terug gaan. Fruitmachines bestaan namelijk al een tijdje. De eerste fruitmachine werd uitgevonden in het jaar 1895 door een zekere meneer Charles Fay. Charles Fay was een Duitse immigrant die naar San Francisco, Californië, in de Verenigde Staten was verhuisd.

Deze fruitmachine werd omgedoopt tot de Liberty Bell, genoemd naar de beroemde Liberty Bell. Ook al is door de jaren heen het uiterlijk van het apparaat erg veel veranderd, deze allereerste fruitmachine heeft heel lang model gestaan voor alle gokkasten die daarna zijn uitgekomen. En heel lang is ook het mechanisme van de gokkasten vrijwel onveranderd gebleven.

De eerste fruitmachine jackpot

De Liberty Bell fruitmachine had drie barren op de rollen. Een bar met harten, een met ruiten, een met schoppen en op de laatste bar vond je het Liberty Bell symbool. Wanneer een speler drie klokken op een rij had, dan zou hij de Lucky Jackpot winnaar zijn.

liberty bell
Dat betekende dat hij maar liefst vijftig dollarcent rijker zou zijn, wat een heel bedrag was in die tijd! Charles Fey’s fruitautomaat was een echt succes verhaal en het duurde niet lang voordat zijn winkel te klein werd voor de verkoop van deze gokautomaten.

De volgende generatie

Twaalf jaar na het succes van de Liberty Bell begon een ondernemer uit de stad Chicago, die vroeger arcade machines voor de kost verkocht, met een andere machine die sterk leekt op en geïnspireerd was door Fay’s Liberty Bell modellen.

Deze gokkast had meer symbolen dan zijn voorganger op de rollen, en was dus ook veel afwisselder. Ook was deze fruitmachine beter geschikt voor transport dan de originele Liberty Bell modellen. Vanaf die tijd is de fruitmachine een topper die niet meer is weg te denken uit de moderne (online) casino’s.