Het videoslot Clockwork Oranges en de film waarop ie gebaseerd is

Het wordt steeds populairder: videoslots en gokkasten die een boek of film (met name die laatste) als inspiratiebron gebruiken. Vaak gaat het dan om videoslots en gokkasten die hun spel baseren op een film die recentelijk, in de laatste jaren dus, uit is gekomen. Op dat moment staat zo’n film immers nog veel in de spotlights en ligt ie bij iedereen vers in het geheugen.

De ontwikkelaars bij Novamatic hebben er echter voor gekozen om ook eens een klassieker uit vervlogen tijden in spelvorm te gieten, namelijk A Clockwork Orange. Deze film, die in 1971 al in de bioscopen draaide (en overigens op zijn beurt weer gebaseerd was op de gelijknamige roman uit 1962), was doordrenkt met een sfeer van nihilistisch geweld en zorgde om die reden voor nogal wat ophef destijds. De vraag is nu of de makers van dit videoslot, dat met ‘Clockwork Oranges’ een ietwat afwijkende titel, voor dezelfde, pakkende sfeer en evenveel roering kunnen zorgen als destijds. In de rest van deze review zullen we dat eens gaan bekijken.

Hoe het spel werkt

Wat we in ieder geval gelijk al vast kunnen stellen, is dat Clockwork Oranges wat betreft de werking van het spel en de winstkansen die daaraan verbonden zijn niet voor al te veel roering zal gaan zorgen. Heel bijzonder is dit namelijk allemaal niet, het spel lijkt in deze simpelweg veel op andere videoslots. Dat betekent echter niet dat het spel op dit gebied onaantrekkelijk is, want met maximaal twintig winstlijnen op vijf rollen (iets wat vrij gebruikelijk is), zijn er genoeg mogelijkheden om tot winst te komen.

clockwork oranges

Hierbij moet wel opgemerkt worden dat het aantal van twintig winstlijnen dus een maximum is, het is niet zo dat je standaard met deze twintig winstlijnen speelt. Met een plus en een min knop kun je namelijk zelf selecteren met hoeveel winstlijnen je speelt. Hoe meer winstlijnen je wilt, hoe meer je uiteraard ook in zult moeten zetten. Daarmee vergroot je zoals gezegd echter wel je kansen om te winnen. Dat winnen doe je overigens heel concreet gezien door vijf karakters van dezelfde soort op een rij te krijgen. Uiteraard mag zo’n rij niet ondertussen onderbroken worden, hoewel daar wel een uitzondering op is.

Extra features om je winsten te vergroten

Deze uitzondering heeft te maken met zogenoemde Wild symbool, dat bij dit spel ook heel letterlijk die vorm aanneemt met het woord ‘Wild’ op het karakter. Wanneer dit karakter een rij onderbreekt, krijg jij gewoon je winst uitbetaald. Het Wild symbool past zich namelijk altijd aan de rij waarin hij zich bevindt aan. Dit zorgt voor een vergroting van jouw kansen.

Naast het Wild symbool is er ook nog het zogenoemde scatter symbool. Dat is in dit geval de klok. Wanneer er drie van deze klokken op je beeldscherm landen, op rol 1, 3 en 5, dan start het bonusspel. Tijdens dit bonusspel is het de bedoeling dat je een zo hoog mogelijk aantal wijzers krijgt. Hoe dit precies werkt, wijst zich tijdens het spel vanzelf wel, maar we kunnen alvast opmerken dat je op deze manier flink wat punten kunt scoren en dus behoorlijk kunt cashen. In dat opzicht maakt het spel de verwachtingen die titel geven dus zeker wel waar.

Wél een automatisch functie, géén gamble-optie

Dat doet het ook wat betreft de toevoeging van de automatische functie, voor velen waarschijnlijk een welkome aanvulling. Op deze manier kun je namelijk heel rap spelen. Wanneer de automatische functie is ingesteld, speelt het spel zich immers automatisch af voor jou en hoef je niet telkens weer op start te klikken. Zo kun je, als je wint, een stuk sneller je winsten vergroten. Hier staat dan weer tegenover dat er geen gamble-functie is. Voor de echte waaghalzen, die wel een gokje willen wagen door het risico te lopen om hun net vergaarde winst weer helemaal te verliezen in een poging om het te verdubbelen, zal dit een tegenvaller zijn. Maar anderzijds kan het je ook behoeden voor onbezonnen acties.

De graphics

Zoals je waarschijnlijk al opgemerkt had, zit de grootste verwijzing naar de film A Clockwork Orange hem in de titel, want het daadwerkelijke spel is gewoon een vrij gewone gokkast. Hoe dan ook, we kunnen nog altijd bekijken of het spel qua kracht van de sfeer in de buurt komt van de film. En hoewel het hier om een ietwat lieflijk geheel gaat, met gewone getallen en klokken als symbolen, kan gesteld worden dat de makers daar wel degelijk in zijn geslaagd. De graphics zien er namelijk gelikt uit en ook de geluidseffecten zorgen voor de nodige spanning tijdens het spelen. Beide zijn van invloed op de beleving van het spel en daarmee op het speelplezier, iets wat dus niet alleen samenhangt met de winsten die je vergaart.